Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Περιεχόμενο και τρόπος "κατεβάσματος" του υλικού του blog

Το κύριο περιεχόμενο αυτού του blog είναι μία πλήρης σειρά μαθημάτων Φυσικής με την ύλη του Γενικού Λυκείου σε μορφή powerpoint (ppt). Με αυτό το σημείωμα θέλω να δώσω πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να "κατεβάσουμε" (download) το υλικό του blog.
Για να "ανεβάσω" (upload) το υλικό έχω χρησιμοποιήσει ως ενδιάμεσο την ιστοσελίδα (site) esnips (http://www.esnips.com/) που μου δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσω υλικό μέχρι 5GB. Σε κάθε κομμάτι που αποθηκεύω, π.χ. ένα μάθημα ppt, αντιστοιχεί μία "διεύθυνση" (URL).
Έτσι, ο αναγνώστης του blog βλέπει αυτή τη "διεύθυνση" κάτω από τον τίτλο του μαθήματος που έχει αναρτηθεί.
π.χ. Μαγνητικό πεδίο (ppt)
  • Κάνοντας αριστερό κλικ πάνω στη "διεύθυνση" ανοίγεται στο esnips μία σελίδα του ppt.
Προσοχή: Αρχικά, ανοίγεται πάντα η σελίδα με αριθμό 10. Γι' αυτό, αν το ppt έχει λιγότερες από 10 σελίδες δεν θα βλέπετε τίποτα. Με τα κατάλληλα σήματα που υπάρχουν στο πάνω μέρος της εμφανιζόμενης εικόνας μπορώ να πάω στην προηγούμενη σελίδα, στην αρχική, στην επόμενη κλπ.
  • Κάτω από την σελίδα του ppt εμφανίζεται η ένδειξη "download". Αν θέλετε να "κατεβάσετε" στον υπολογιστή σας τη συγκεκριμένη παρουσίαση (ppt), κάνετε αριστερό κλικ στην ένδειξη download.

!!!!! (Προσοχή) Στην οθόνη που θα εμφανιστεί, υπάρχει κάτω δεξιά σε γαλάζιο πλαίσιο η ένδειξη "download". Να αποφύγεις να κάνεις κλικ πάλι σ' αυτό το "download", αντίθετα πάτησε αριστερό κλικ στη λέξη "skip" ("απέφυγε"), που εμφανίζεται λίγες γραμμές παρακάτω. Θα εμφανιστεί στον υπολογιστή σας οθόνη που θα ζητάει να επιλέξετε να κάνετε "άνοιγμα" ή "αποθήκευση".

  • Κάνετε αριστερό κλικ στην "αποθήκευση". Θα σας ζητηθεί να το αποθηκεύσετε σε μια περιοχή του υπολογιστή σας, π.χ. στην "επιφάνεια εργασίας".
  • Κάνετε αριστερό κλικ στην "αποθήκευση" (κάτω δεξιά). Θα γίνει η αποθήκευση και θα εμφανιστεί στην "επιφάνεια εργασίας" το σήμα του ppt και το όνομα του θέματος.
  • Στη συνέχεια μπορείτε να αποθηκεύσετε όπου θέλετε αυτά τα αρχεία ppt, φτιάχνοντας φακέλους με θέματα που ανήκουν στην ίδια ενότητα Φυσικής.

Σε μερικές σελίδες των παρουσιάσεων (ppt) έχει γίνει υπερσύνδεση, δηλαδή μπορούμε να μεταπηδήσουμε από τη σελίδα της παρουσίασης σε μία προσομοίωση, ένα video, μία εικόνα κλπ, που έχει σχέση με το θέμα που παρουσιάζεται. Οι υπερσυνδέσεις που υπάρχουν σε κάθε παρουσίαση εμφανίζονται στη σελίδα του blog, μετά την παρουσίαση του θέματος.

Π.χ. Σύνδεση με "δυναμικές γραμμές ανάμεσα σε ομώνυμους πόλους".

Το θέμα της υπερσύνδεσης έχει επίσης "ανέβει" στο esnips και κάτω από τον τίτλο φαίνεται η διεύθυνση που έχει αποθηκευτεί. Ακολουθούμε παρόμοια διαδικασία με αυτή που περιέγραψα νωρίτερα για να κάνω το "κατέβασμα".

Κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το σχετικό θέμα έχω γράψει σε μία προηγούμενη καταχώρησή μου με τίτλο "Τι να κάνω σε περίπτωση υπερσύνδεσης".

Ενδέχεται κάποια σύμβολα του Math Type που έχω χρησιμοποιήσει στις παρουσιάσεις (ppt) (π.χ. σύμβολο αθροίσματος, σύμβολο βέλους κλπ) να μην αναγνωρίζονται από τον υπολογιστή σας. Τότε θα εμφανίζονται στη θέση τους κάποια ακατανόητα σχήματα. Εκεί χρειάζεται να επέμβετε και να διορθώσετε το πρόβλημα, σβήνοντας το ακατανόητο σχήμα και γράφοντας πάλι το σωστό.

Επίσης, χρειάζεται να έχετε "κατεβάσει" στον υπολογιστή σας κάποια προγράμματα, όπως το Java (http://www.java.com/), το Flash (http://www.adobe.com/), το Quiqktime (http://www.apple.com/) που μπορείτε να τα "κατεβάσετε" δωρεάν, από τις αντίστοιχες διευθύνσεις τους. Αυτά τα προγράμματα σας επιτρέπουν να προβάλλετε προσομοιώσεις, applets κλπ.

Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι πολύ υπομονή, κάτι που μπορεί να ενισχυθεί από την όρεξή σας να παρουσιάσετε το μάθημά σας με ένα διαφορετικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου