Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Πήγαμε στο Masterclass Φυσικής σωματιδίων.


Την Τετάρτη, 16 του Μάρτη 2011, βρεθήκαμε στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, η Ίλια, ο Βαγγέλης, η Ιωάννα, ο Γιώργος και η Ξένια, για να παρακολουθήσουμε ένα Masterclass στη Φυσική σωματιδίων, οργανωμένο από την κ. Χ. Κουρκουμέλη, στα πλαίσια της 7ης ετήσιας συνάντησης της EPPOG (European Particle Physics Outreach Group).

Ήταν μια ημερίδα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, που περιλάμβανε θεωρητική ενημέρωση και πρακτική εφαρμογή.
Το πρωινό εξαντλήθηκε στο αμφιθέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, μέσα από τις ομιλίες
  • του Επικ. Καθηγ. κ. Θ. Μερτζιμέκη, "Πώς να γίνετε οι νέοι Αλχημιστές (Η Πυρηνική Φυσική σήμερα)"
  • του Επικ. Καθ. κ. Δ. Φασουλιώτη, "Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος" και

  • της Καθ. κ. Χ. Κουρκουμέλη, "Εισαγωγή στους Επιταχυντές και τους ανιχνευτές" και στη συνέχεια "Το πείραμα ATLAS".

Αφού ακολούθησε μεσημεριανή διακοπή για ένα λιτό γεύμα με σάντουιτς, οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες μοιράστηκαν ανά δύο στους υπολογιστές του Εργαστηρίου Υπολογιστών του Φυσικού και δούλεψαν πάνω στο πρόγραμμα HYPATIA (Hybrid Pupil's Analysis Tool for Interactions in Atlas), αναλύοντας γεγονότα που είχαν καταγραφεί από τους ανιχνευτές του μεγάλου επιταχυντή LHC (Large Hadron Collider) στα πειράματα της τελευταίας ερευνητικής περιόδου (2010) στο CERN.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα HYPATIA έχει αναπτυχθεί από ομάδα στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την εποπτεία της κ. Κουρκουμέλη.
Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του προγράμματος HYPATIA στη διεύθυνση
http://hypatia.phys.uoa.gr/Downloads/ .
Τα παιδιά δούλεψαν και προσπάθησαν να εντοπίσουν σωμάτια Ζ μέσα από ένα πλήθος γεγονότων σε 50 διαφορετικά πειραματικά δεδομένα. Τα δεδομένα υπήρχαν στη διεύθυνση
https://kjende.web.cern.ch/kjende/gr/zpath_teilchenid2.htm .

Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι συνοδοί καθηγητές συγκεντρώθηκαν σε γειτονική αίθουσα και ενημερώθηκαν από τον κ. Άγγ. Λαζούδη του σχολείου ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PATHWAY, κομμάτι του οποίου είναι και η δραστηριότητα που συμμετείχαμε ως σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ημερίδα προχώρησε με την προσπάθεια της οργανωτικής ομάδας να συνδεθεί με το CERN για τηλεδιάσκεψη, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με την απάντηση των συμμετεχόντων σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τη δραστηριότητα του CERN.
Περίπου στις 7 το απόγευμα βγήκαμε στον καθαρό αέρα του Υμμητού και αναπνεύσαμε βαθιά, δίνοντας ραντεβού στο επόμενο Masterclass που θα καταφέρουμε να πάρουμε μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου