Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Το πιστόνι της φωτιάς (σύριγγες φωτιάς).


Πρέπει να ήταν τέλη Γενάρη του 2009. Βρισκόμουνα στο μεγάλο αμφιθέατρο στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Πολύς κόσμος, κυρίως από το χώρο της εκπαίδευσης. Πριν από δύο εβδομάδες είχε γίνει ο πανελλήνιος διαγωνισμός του ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. για τη EUSO  2009. 
Σήμερα θα δίνονταν τα βραβεία. Στο βήμα βρίσκεται ο Γιάννης Γάτσιος (υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Σμύρνης)  ( http://ekfe-n-smyrn.att.sch.gr/ ) για την απονομή.
Και βέβαια, ο Γάτσιος ποτέ δεν σ' αφήνει να πλήξεις ...πειραματικά. Παρουσίασε μια συσκευή δικής του κατασκευής με την οποία κατάφερε να κάψει ένα χαρτάκι που βρισκόταν στον πάτο ενός κυλινδρικού σωλήνα, με μόνο την συμπίεση του αέρα που βρισκόταν στον σωλήνα, από ένα έμβολο. 
Αυτό ήταν και το δώρο-βραβείο του ΠΑΝΕΚΦΕ στους νικητές του διαγωνισμού. Μου έκανε πολύ εντύπωση το πείραμα. Τόσο απλό, μα συνάμα και τόσο θεαματικό. 
Νομίζω, μια καλή εισαγωγή για τη διδασκαλία των νόμων των αερίων.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά, με αφορμή ένα άρθρο του Τάσου Καφαντάρη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, 12 Αυγούστου 2012. Ένα ενδιαφέρον άρθρο, όπου φαίνεται πολύ παραστατικά η σχέση ανάμεσα στην ιδέα της λειτουργίας της μηχανής Diesel και μιας απλής κατασκευής των ιθαγενών της ΝΑ Ασίας, του api lantak.  


Στην πραγματικότητα, ο Γάτσιος ένα api lantak είχε φτιάξει!

Περισσότερα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου