Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Η καταπληκτική μηχανή που ανακάλυψε το μποζόνιο Higgs.


Από το περιοδικό The Atlantic.com, άρθρο του Alan Taylor, δημοσιευμένο στις 6 Ιουλίου 2012.
Ενάμισι μήνα μετά τις πρώτες ανακοινώσεις, το δημοσίευμα δεν φέρνει κάποια καινούρια πληροφορία, αλλά περιέχει 34 καταπληκτικές φωτογραφίες από την πρόοδο των εργασιών κατά τη διάρκεια του "στησίματος" του LHC (Large Hadron Collider) στο CERN. 

"Στις 4 Ιουλίου, οι επιστήμονες που εργάζονται με τα δεδομένα που προκύπτουν από τα πειράματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου "ταιριαστό με" το μποζόνιο Higgs - ένα υποατομικό σωματίδιο που επίσης είναι γνωστό ως "σωματίδιο του Θεού".   
Μετά από χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής, για πρώτη φορά το 2008 στάλθηκαν πρωτόνια στον LHC, γύρω στην υπόγεια σήραγγα των 27 χιλιομέτρων (17 μίλια). Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ρόλος του LHC στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs παρέχει ένα τελευταίο κομμάτι που λείπει για το Καθιερωμένο Μοντέλο (Standard Model) της σωματιδιακής φυσικής - ένα κομμάτι που μπορεί να εξηγήσει, πώς άμαζα υποατομικά σωματίδια μπορούν να αποκτήσουν μάζα.   
Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένες εικόνες από την κατασκευή του συγκροτήματος της μηχανής, αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μας επέτρεψε να αποκτήσουμε τόσο στενή επαφή με τον υποατομικό κόσμο."


Ο Peter Higgs κατά την επίσκεψή του στο πείραμα ATLAS τον Απρίλιο του 2008
Μπορείτε να δείτε το σύνολο των φωτογραφιών στην πρωτότυπη ανάρτηση, στη διεύθυνση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου