Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Μέτρηση ραδιενέργειας στα Πειραματικά ... απογεύματα.


Σήμερα, όλη η ομάδα που συναντιόμαστε  κάθε Πέμπτη μεσημέρι, είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο εργαστήριο τον κ. Θεόδωρο Μερτζιμέκη, επικ. καθηγητή στον τομέα Φυσικής του Ε.Κ.Π.Α.
Ο κ. Μερτζιμέκης εισηγήθηκε το θέμα του πειράματος που ήταν "Μέτρηση εκπομπής ραδιενέργειας". Το φυλλάδιο που ετοίμασε και μοίρασε στα παιδιά της ομάδας μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση








http://eclass.sch.gr/modules/document/file.php/EL348213/env_rad.pdf
Στην αρχή τα παιδιά άκουσαν κάποια θέματα θεωρίας γύρω από τη ραδιενέργεια και τις ραδιενεργές διασπάσεις. Στη συνέχεια με δύο φορητούς ανιχνευτές που χειριζόταν ο κ. Μερτζιμέκης, μετρήθηκε η εκπεμπόμενη ακτινοβολία από 
  • δείγμα αργιλώδους χώματος 
  • ποσότητα ξηρών καρπών (Brazilian nuts) και 
  • κομμάτι πετρώματος που περιείχε κάποιο οξείδιο του ουρανίου.
Η συνολική διαδικασία κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα, στη διάρκεια της οποίας έγιναν πολλές ερωτήσεις και δόθηκαν ισάριθμες απαντήσεις από τον καθηγητή και τα παιδιά.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Μερτζιμέκη, γιατί στα τρία χρόνια που γνωριζόμαστε, πάντοτε έχει ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε πρόσκληση που του έχω απευθύνει.
Μακάρι να έχει πάντα την όρεξη, το πάθος και τη δύναμη για να βοηθά τα νέα παιδιά, στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει για να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις βαθμίδες της εκπαίδευσης.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου