Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1984 πεθαίνει ο Paul Dirac.


Στα νιάτα του...


και περασμένα τα 80 πλέον. 
Σαν σήμερα στις 20 Οκτωβρίου 1984 πέθανε ο Paul Adrien Maurice Dirac στο Tallahassee, Florida, ΗΠΑ, σε ηλικία 82 ετών. Ήταν Άγγλος θεωρητικός φυσικός, γεννημένος στο Bristol, Μ. Βρετανία, στις 8 Αυγούστου 1902.
Κατείχε την έδρα Lucasian Professor of Mathematics στο πανεπιστήμιο του Cambridge, ενώ πέρασε την τελευταία δεκαετία της ζωής του στο Florida State University, Φλόριντα, ΗΠΑ.
Το 1933 μοιράστηκε το Nobel Φυσικής με τον Erwin Schrödinger "για την ανακάλυψη νέων παραγωγικών μορφών της ατομικής θεωρίας" σε ηλικία μόλις 31 ετών.
Οι φίλοι και οι συνάδελφοί του τον θεωρούσαν ασυνήθιστο χαρακτήρα. Ο Αϊνστάιν είχε πει χαρακτηριστικά: "Αυτή η εξισορρόπηση (που προκαλεί ζαλάδα) μεταξύ ιδιοφυίας και τρέλας είναι απαίσια".
Στο χώρο της Φυσικής θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του 20ου αιώνα με τις εργασίες του να είναι γύρω από τη θεμελίωση της κβαντικής μηχανικής και της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Διατύπωσε την εξίσωση Dirac που περιγράφει τη συμπεριφορά των φερμιονίων και πρόβλεψε την ύπαρξη αντιύλης.

Βρείτε ΕΔΩ ιστορίες και φωτογραφίες για τον Dirac.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου