Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1746 γεννιέται ο Jacques Charles.



Ο Jacques Charles το 1820.
Η πρώτη πτήση με μπαλόνι του Charles
με τον Ν. Robert to 1783 (αναπαράσταση).















Σαν σήμερα στις 12 Νοεμβρίου 1746 γεννήθηκε ο Jacques Alexandre César Charles στη Beaugency, Orléanais, Γαλλία.

Ήταν μαθηματικός, φυσικός και εφευρέτης. Όταν ο Benjamin Franklin επισκέφθηκε τη Γαλλία το 1779, ο Charles εμπνεύστηκε απ΄αυτόν και ξεκίνησε να μελετά Φυσική. Σύντομα ξεκίνησε να δίνει διαλέξεις και να κάνει επιδείξεις πειραμάτων σε μη επιστημονικό κοινό, με  στόχο τη διάδοση των απόψεων του Franklin για τον ηλεκτρισμό. 
Συνεργάστηκε με τους αδελφούς Robert (Anne-Jean και Nicolas) πετυχαίνοντας πολλές αναβάσεις με μπαλόνι με την πρώτη να γίνεται την 1η Δεκεμβρίου 1783 στο Παρίσι, στην Place de la Concorde. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε υδρογόνο για το γέμισμα των μπαλονιών. Τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούσε τα κατασκεύαζε μόνος του.
Σε μας ο Charles είναι περισσότερο γνωστός για το νόμο των αερίων που φέρει το όνομά του και διατύπωσε γύρω στο 1787. Όμως, αυτόν το νόμο πρώτος τον παρουσίασε γραπτά το 1802 ο Joserh Louis Gay-Lussac και γι' αυτό ο νόμος αυτός παρουσιάζεται και με το όνομα του Gay-Lussac.
Από τον Ανδρέα Ι. Κασσέτα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το όνομα του νόμου και πως αυτός εμφανίζεται στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία ΕΔΩ.

Πηγή: Today in Science History 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου