Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1943 λειτουργεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας X-10.


Εργαζόμενοι τοποθετούν καινούριες ράβδους ουρανίου
στις θήκες της πρόσοψης του αντιδραστήρα.  

Σαν σήμερα στις 4 Νοεμβρίου 1943 μπαίνει σε λειτουργία ο πυρηνικός αντιδραστήρας γραφίτη Χ-10 στο Oak Ridge National Laboratory, στο Oak RidgeTennessee, ΗΠΑ. Ο αντιδραστήρας λειτούργησε μετά από εντατική εργασία, μόλις 9 μήνες μετά την έναρξη κατασκευής του. Ήταν ο δεύτερος τεχνητός πυρηνικός αντιδραστήρας (μετά από τον αντιδραστήρα Enrico Fermi στο Σικάγο), αλλά ο πρώτος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για συνεχή χρήση. 
Ο αντιδραστήρας χρησιμοποιούσε νετρόνια προερχόμενα από σχάση ουρανίου-235 για το βομβαρδισμό ουρανίου-238 και τη μετατροπή του σε πλουτώνιο-239.
Ουσιαστικά ο Χ-10 είχε κατασκευαστεί για την τροφοδοσία με πλουτώνιο του εργαστηρίου Los Alamos στα πλαίσια του πυρηνικού προγράμματος Manhattan των ΗΠΑ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.  
Μετά το 1944, έχοντας ολοκληρώσει το βασικό σκοπό δημιουργίας του, χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς.  
Ο σταθμός έκλεισε το 1963 ύστερα από 20 χρόνια λειτουργίας. Το 1966 χαρακτηρίστηκε εθνικό ιστορικό μνημείο των ΗΠΑ και σήμερα είναι επισκέψιμοι ο "χώρος ελέγχου" και η "πρόσοψη" (φωτογραφία) του αντιδραστήρα με την επίβλεψη του American Museum of Science and Energy.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου