Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1724 γεννήθηκε ο Franz Aepinus.




Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου 1724, γεννήθηκε ο Franz (Maria Ulrich Theodor Hoch) Aepinus, στο Ρόστοκ της Γερμανίας. Σπούδασε ιατρική και μαθηματικά στα πανεπιστήμια της Ιένας και του Ρόστοκ, αλλά ασχολήθηκε και με τη φυσική. Παρέμεινε στο πανεπιστήμιο του Ρόστοκ διδάσκοντας μαθηματικά μέχρι το 1755. Αυτή τη χρονιά έγινε διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Βερολίνου και εκλέχτηκε στην Ακαδημία του Βερολίνου. 
Κατά τη διετή διαμονή του στο Βερολίνο έκανε σημαντικές αστρονομικές έρευνες και είχε την ευκαιρία να συνεργασθεί στα μαθηματικά με τον Leonhard Euler και στη φυσική με τον φοιτητή Johan Wilcke που του επέστησε την προσοχή στα προβλήματα της ηλεκτρικής ενέργειας. 
Συνεργαζόμενος με τον Johan Wilcke μελέτησε το ορυκτό τουρμαλίνα, που συχνά χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό υλικό και διαπίστωσε ότι η τουρμαλίνα έχει πιεζοηλεκτρικές ιδιότητες που σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρικό φορτίο, όταν της εφαρμοστεί μηχανική καταπόνηση. Ο Aepinus, διαπιστώνοντας ότι οι ηλεκτρικές ιδιότητες της τουρμαλίνας έμοιαζαν με εκείνες ενός μαγνήτη, άρχισε να πιστεύει ότι τα ηλεκτρικά και μαγνητικά φαινόμενα είχαν σχέση μεταξύ τους.
Το 1757 πήρε την έδρα της φυσικής στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, όπου εργάστηκε μέχρι την αποχώρησή του το 1798.


Το 1759 έγραψε το σημαντικότερο έργο του "Tentamen theoriae electricitatis et magnetismi" (Μια απόπειρα στη θεωρία του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού) και ήταν το πρώτο έργο με εφαρμογή μαθηματικών στη θεωρία του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού. 
Παρά το γεγονός ότι έχαιρε εκτίμησης από την τσαρίνα Αικατερίνη Β' (του ανέθεσε την εκπαίδευση του γιου της Παύλου Α') ο Ρώσος επιστήμονας Μιχαήλ Λομονόσοφ απέρριψε τις θεωρίες του Aepinus. 
Ο Aepinus με πειράματα που έκανε οδηγήθηκε στο σχεδιασμό του πυκνωτή παράλληλων πλακών, μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ενέργειας σε ένα ηλεκτρικό πεδίο. Άλλο επίτευγμά του ήταν η βελτίωση του μικροσκοπίου.
Πέθανε στο Dorpat της Ρωσίας (σήμερα ονομάζεται Tartu και ανήκει στην Εσθονία) στις 10 Αυγούστου 1802 σε ηλικία 78 ετών.
Στις 22 Ιανουαρίου 2009 ένας σεληνιακός κρατήρας ονομάστηκε Aepinus προς τιμή του.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου