Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1900 ο Max Planck διατυπώνει δημόσια τις ιδέες του για την Κβαντική Φυσική.


Ο Planck το 1918, τη χρονιά που  έλαβε το βραβείο Nobel
στη Φυσική για την εργασία του στην κβαντική θεωρία.

Σαν σήμερα ήταν, στις 14 Δεκεμβρίου 1900, όταν ο Max Planck διατύπωσε δημόσια τις ιδέες του για την Κβαντική Φυσική σε μια συνάντηση της Γερμανικής Ένωσης Φυσικών στο Βερολίνο. 
Η θεμελιώδης παραδοχή για να μπορεί να εξαχθεί ο Νόμος του Πλανκ είναι ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να εκπέμπεται μόνο σε κβαντισμένη μορφή, σε «πακέτα» ενέργειας, που ονομάστηκαν «κβάντα». Δηλαδή, η ποσότητα της ενέργειας που περιείχε το κάθε κβάντο ήταν υποχρεωτικά ακέραιο πολλαπλάσιο μιας στοιχειώδους ποσότητας. Στην περίπτωση αυτή, η ενέργεια Ε που μεταφέρει η στοιχειώδης ποσότητα είναι ανάλογη της συχνότητας ν της ακτινοβολίας (σήμερα η συχνότητα συμβολίζεται με f), E = hν, όπου h μία σταθερά που σήμερα ονομάζεται «σταθερά του Πλανκ» και είναι η θεμελιώδης σταθερά της Κβαντομηχανικής.
Η παραδοχή αυτή ήταν όχι απλώς αντίθετη, αλλά και ασύμβατη με τη μέχρι τότε Φυσική (που από τότε αποκαλούμε Κλασική Φυσική) και απετέλεσε τη γέννηση της Κβαντικής Φυσικής και το μεγαλύτερο διανοητικό επίτευγμα του Πλανκ.
Σε αναγνώριση αυτού του διανοητικού επιτεύγματος, ο Πλανκ τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1918.  

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου