Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1901 γεννήθηκε ο Werner Heisenberg.




Σαν σήμερα, στις 5 Δεκεμβρίου 1901 γεννήθηκε στο Würzburg της Γερμανίας ο Φυσικός και Φιλόσοφος Werner Karl Heisenberg
Το 1920 ξεκίνησε να σπουδάζει φυσική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου κοντά στους Arnold Sommerfeld και Wilhelm Wien και μαθηματικά με τους Alfred Pringsheim και Arthur Rosenthal
Το χειμώνα του 1922-1923 πήγε στο Πανεπιστήμιο του Gottingen όπου συνέχισε τις σπουδές του κοντά στους Max Born και James Franck για φυσική και David Hilbert για μαθηματικά. 
Το 1923 πήρε το διδακτορικό του από το  Πανεπιστήμιο του Μονάχου και με υποτροφία από το Ίδρυμα Rockefeller μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, όπου δούλεψε κοντά στον Niels Bohr. Το 1926 έγινε καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το 1927 πήρε τη θέση του καθηγητή θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας σε ηλικία μόλις 26 ετών. 

Το 1927 διατύπωσε την «Αρχή της απροσδιοριστίας» σε στενή συνεργασία με τον Niels Bohr. 

Το 1932 πήρε το Nobel στη Φυσική "για τη δημιουργία της κβαντικής μηχανικής, η εφαρμογή της οποίας, μεταξύ άλλων, οδήγησε στην ανακάλυψη των αλλοτροπικών μορφών του υδρογόνου".

Το 1937 κατέλαβε την έδρα της Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, στη θέση του Sommerfeld. Λέγεται, ότι οι ναζί προσπάθησαν να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη, επειδή ο Heisenberg είχε υποστηρίξει επιστημονικά εργασίες που είχαν δημοσιεύσει οι «Εβραίοι»  Αϊνστάιν και Lise Meitner
Από το 1940 εργάστηκε  στο πυρηνικό πρόγραμμα των ναζί, για την κατασκευή ατομικής βόμβας
Έχει υπάρξει μια τεράστια συζήτηση για το αν ο Heisenberg εργάστηκε δραστήρια γι' αυτή την υπόθεση (άποψη της μιας πλευράς) ή αν εργαζόμενος, σαμποτάρισε την εξέλιξη της έρευνας (άποψη της άλλης πλευράς).

Ένα δημοσίευμα με τίτλο "Η αληθινή δράση του Χάιζενμπεργκ" από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ο Άγγλος συγγραφέας Michael Frayn ασχολείται με αυτό το θέμα στο θεατρικό του έργο "Κοπεγχάγη"Το 2002, έγινε κινηματογραφική μεταφορά του έργου, από τον Howard Davies, ως παραγωγή του BBC και παρουσιάστηκε στο δίκτυο PBS στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους Daniel Craig (Heisenberg), Stephen Rea (Niels Bohr) και Francesca Annis (Margrethe Bohr) (dvd).

Μετά το 1945 ο Heisenberg συνεργάστηκε με τις δυτικές συμμαχικές δυνάμεις για την κατασκευή της ατομικής βόμβας στα πλαίσια των επιχειρήσεων Alsos και Epsilon. 

Ερεύνησε τις ενοποιημένες θεωρίες και υπήρξε πρόδρομος των ανακαλύψεων σύγχρονων μεγάλων φυσικών, όπως οι Richard Feynman, Stephen Hawking κ.ά. 
Ήταν πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Έρευνας και του Ιδρύματος Alexander von Humboldt.
Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και στις 7 Μαΐου 1966 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η τελετή της αναγόρευσης εδώ.

Πέθανε στις 1 February 1976 στο Μόναχο της τότε Δυτικής Γερμανίας.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου