Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1910 παρουσιάζεται δημόσια για πρώτη φορά ο φωτισμός ΝΕΟΝ.













Σαν σήμερα, στις 3 Δεκεμβρίου 1910, για πρώτη φορά παρουσιάζεται δημόσια ο φωτισμός  ΝΕΟΝ. Η παρουσίαση έγινε από το Γάλλο μηχανικό και χημικό Georges Claude στην 12η Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι (Paris Mondial de l'Automobile). 
Ο Claude εμπνευσμένος από τους σωλήνες Geissler και από τον Daniel McFarlan Moore (σωλήνας Moore) ανέπτυξε το φωτισμό νέον αξιοποιώντας το αέριο αυτό που παράγεται ως υποπροϊόν από τις επιχειρήσεις υγροποίησης του αέρα. Ο ίδιος, το 1913 έγραψε ότι εκτός από μια πηγή αερίου νέον, υπήρχαν δύο ακόμη βασικές εφευρέσεις του που έκαναν την παραγωγή του αερίου εφικτή. Η πρώτη ήταν μια μέθοδος καθαρισμού του αερίου από άλλες προσμίξεις, ενώ η δεύτερη είχε να κάνει με την ελαχιστοποίηση της καταστροφής των ηλεκτροδίων (λόγω επιμετάλλωσης) που μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα από την εξωτερική παροχή στο εσωτερικό του σωλήνα.    
Το έγχρωμο φως παράγεται από την ηλεκτρική εκκένωση που δημιουργείται μέσα σε αδρανές αέριο, σε σωλήνα κενού.
Η πρώτη εμπορική χρήση του φωτισμού Νέον φέρεται να έγινε το 1912 από έναν Παριζιάνο κουρέα. 

Το 1915 ο Claude πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τις ΗΠΑ για το φωτισμό νέον. Αυτό αποτέλεσε το ισχυρότερο εφόδιο για το μονοπώλιο που απέκτησε η εταιρεία Claude Neon Lights στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια. Το 1923, ο Earle C. Anthony, αντιπρόσωπος της εταιρείας αυτοκινήτων Packard, αγοράζει και εγκαθιστά στο Λος Άντζελες δύο φωτεινές πινακίδες νέον, με τη λέξη Packard. Ήταν οι πρώτες φωτεινές πινακίδες στις ΗΠΑ και πληρώθηκαν $ 24000
Ο σωλήνας φωτισμού νέον έχει ένα πολύ έντονο κόκκινο χρώμα  και γρήγορα έγινε πολύ δημοφιλής στην υπαίθρια διαφήμιση, τόσο ώστε πλέον οι όροι «φως νέον" και "φωτεινή επιγραφή" να ταυτίζονται. 

Από τη χρήση άλλου αδρανούς αερίου ή από το συνδυασμό διαφορετικών αερίων  μπορούμε να πάρουμε μια μεγάλη ποικιλία περισσοτέρων από 150 χρώματα. Π.χ. η χρήση του αργού, μας δίνει χρώμα λεβάντας, ενώ η χρήση του αργού με ατμούς υδραργύρου, μας δίνει λαμπερό μπλε χρώμα. 

Σύντομο video  για την ιστορία του φωτισμού νέον.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου