Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1978 πέθανε ο Samuel Goudsmit.


Ο Samuel Goudsmit το 1970.

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου 1978, πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Ολλανδοαμερικανός φυσικός Samuel Abraham Goudsmit στο Reno της Νεβάδα, ΗΠΑ. Είχε γεννηθεί στις 11 Ιουλίου 1902 στη Χάγη της Ολλανδίας. 

Ο Goudsmit σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Leyden με την καθοδήγηση του Paul Ehrenfest. Το 1921 δημοσίευσε την πρώτη εργασία του, ενώ  μεταξύ του 1922 και του 1925 εργάστηκε στη μελέτη σύνθετων φασμάτων και του φαινόμενου Zeeman
Όταν στο τέλος του 1924 ο Wolfgang Pauli πρότεινε ότι η κατάσταση ενός ηλεκτρονίου μπορούσε να περιγραφεί από τέσσερις (κι όχι τρεις) κβαντικούς αριθμούς, ο Goudsmit το Μάιο του 1925 δημοσίευσε μια εργασία που ισχυριζόταν ότι ο τέταρτος κβαντικός αριθμός θα ήταν πάντα ± ½, χωρίς να δίνει κάποια φυσική ερμηνεία.
Το ίδιο έτος συνεργάστηκε με τον μεταπτυχιακό φοιτητή George Uhlenbeck πάνω στο ίδιο θέμα. Το 1927 πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Leyden και αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου έγινε βοηθός καθηγητής και αργότερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν από το 1927 μέχρι το 1946.

Το 1930 συνέγραψε με τον Linus Pauling μια εργασία με τον τίτλο "Η δομή του γραμμικού φάσματος". Στη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου εργάστηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Ήταν επιστημονικός υπεύθυνος της Επιχείρησης Alsos (Alsos Mission) (συγκέντρωση πληροφοριών μέσα στη Γερμανία για το πυρηνικό πρόγραμμα των Ναζί-τμήμα του Manhattan Project) και έγραψε το βιβλίο Alsos που δημοσιεύθηκε το 1947. Στη διάρκεια αυτού του προγράμματος συνάντησε στο Hechingen της Γερμανίας (αργότερα Γαλλικός τομέας) το γκρουπ των Γερμανών πυρηνικών φυσικών Werner Heisenberg και Otto Hahn

Μετά τον πόλεμο έγινε για μικρό διάστημα καθηγητής στο Northwestern University στο Ιλινόις και στη συνέχεια, από το 1948 μέχρι το 1970, ήταν κύριος ερευνητής στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven

Έγινε γνωστός ως αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Physical Review, που εκδίδεται από την Αμερικανική Φυσική Ένωση (American Physical Society). Την 1η Ιουλίου 1958 εξέδωσε το 1ο τεύχος  του Physical Review Letters, ένα από τα πλέον έγκυρα διεθνή περιοδικά Φυσικής σήμερα. 

Όταν το 1974 αποσύρθηκε από τη θέση αυτή, μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Reno, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα διάστημα ασχολήθηκε με την Αιγυπτιολογία και η συλλογή των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων του βρίσκεται στο Μουσείο Αρχαιολογίας Kelsey, στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στην πόλη Ann Arbor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου