Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Σαν σήμερα...1990 πέθανε ο Pavel Cherenkov.




Σαν σήμερα, στις 6 Ιανουαρίου 1990, πέθανε στη Μόσχα σε ηλικία 86 ετών, ο Ρώσος φυσικός Pavel Alekseyevich Cherenkov. 
Ο Cherenkov είχε γεννηθεί στις 28 Ιουλίου 1904, στο μικρό χωριό Novaya Chigla (σήμερα Voronezh Oblast) στην Περιφέρεια Voronezh της Ρωσίας . 
Το 1928 αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής και Μαθηματικών του Πολιτειακού πανεπιστημίου του VoronezhΤο 1930 ανέλαβε θέση ερευνητή στο Ινστιτούτο Φυσικής   Lebedev στη Μόσχα. Στη συνέχεια προήχθη ως επικεφαλής τμήματος και το 1940 πήρε τον τίτλο του διδάκτορα των Φυσικομαθηματικών Επιστημών. Το 1953 διορίσθηκε ως καθηγητής της Πειραματικής Φυσικής. Από το 1959 ήταν επικεφαλής του εργαστηρίου αντιδράσεων φωτονίων-μεσονίων του Ινστιτούτου Φυσικής Lebedev. Παρέμεινε καθηγητής επί 14 χρόνια. Το 1970 έγινε Ακαδημαϊκός στην Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ.
   
Το 1934, εργαζόμενος υπό τον S.I. Vavilov, ο Τσερενκόφ παρατήρησε την εκπομπή γαλάζιου φωτός από ένα μπουκάλι με νερό που δεχόταν ραδιενεργό ακτινοβολία. Αυτό το φαινόμενο, που συνδέεται με φορτισμένα υποατομικά σωματίδια τα οποία κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι το φως μέσα στο συγκεκριμένο υλικό μέσο, αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο στα πειράματα Πυρηνικής Φυσικής και στη μελέτη των κοσμικών ακτίνων. Σήμερα είναι γνωστό ως φαινόμενο Τσερενκόφ ή ακτινοβολία Τσερενκόφ. Οι ανιχνευτές της ακτινοβολίας αυτής αποκαλούνται επίσης «ανιχνευτές Τσερενκόφ» και αποτελούν τον πιο συνηθισμένο εξοπλισμό στην έρευνα των σωματιδίων υψηλής ταχύτητας. Μια τέτοια συσκευή τοποθετήθηκε σε έναν από τους πρώτους τεχνητούς δορυφόρους, τον Σπούτνικ 3.

Ο Τσερενκόφ έλαβε επίσης μέρος στη σχεδίαση και κατασκευή επιταχυντών ηλεκτρονίων, καθώς και στην έρευνα των αντιδράσεων φωτονίων-μεσονίων και φωτονίων-πυρήνων.
Το 1958 μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τους Ilya Mikhailovich Frank και Igor Yevgenyevich Tamm για την ανακάλυψη της ακτινοβολίας Τσερενκόφ. Επίσης, το 1984 βραβεύθηκε με τον τίτλο του «Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας».

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου