Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Σαν σήμερα...1876 η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία από τον Graham Bell.


Η σελίδα του βιβλίου εργαστηρίου του Bell, όπου με ημερομηνία 10 Μαρτίου 1876
έχει σημειώσει την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Watson. 

Σαν σήμερα, στις 10 Μαρτίου 1876, ο Alexander Graham Bell χρησιμοποιεί με επιτυχία, για πρώτη φορά δημόσια, μία συσκευή που θα αποτελέσει τον πρόγονο του τηλεφώνου. 
Το γεγονός σημειώνεται από τον ίδιο τον Bell στο σημειωματάριο που διατηρούσε ως ημερολόγιο στο εργαστήριό του. H συνομιλία έγινε μεταξύ του ίδιου του Bell και του βοηθού του Thomas A. Watson, που βρισκόταν σε διπλανό δωμάτιο.
Γράφει ο Bell στο σημειωματάριο: "Τότε φώναξα στο Μ [(mouthpiece - επιστόμιο) εννοεί την συσκευή που μιλούσε] την ακόλουθη φράση: " Κε Watson--ελάτε εδώ--θέλω να σας δω. "  Προς ευχαρίστησή μου, αυτός ήλθε και δήλωσε ότι είχε ακούσει και καταλάβει ό,τι είπα".

Ο Bell γεννήθηκε σε μια οικογένεια που ενδιαφέρονταν πολύ για την ομιλία και την ακοή. Τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του ήταν καθηγητές ορθοφωνίας και σε όλη του τη ζωή ο Βell είχε ένα έντονο ενδιαφέρον στη διδασκαλία των κωφών για να καταφέρουν να επικοινωνήσουν. Επίσης, η μητέρα του, αλλά και η σύζυγός του Mabel Hubbard, που ήταν μαθήτριά του, ήταν κωφοί. 

Την ίδια μέρα, μετά το επίτευγμά του, ο Bell ενθουσιασμένος έγραψε στον πατέρα του για τη "μεγάλη επιτυχία του" και σημείωσε ότι "έρχεται η ημέρα που ο τηλέγραφος (εννοεί τηλέφωνο) θα βρίσκεται σε κάθε σπίτι όπως το νερό και το γκάζι και οι φίλοι θα επικοινωνούν ο ένας με τον άλλον χωρίς να φεύγουν από το σπίτι τους".
Ο Bell είχε λάβει την πρώτη πατέντα για την τηλεφωνική συσκευή του τρεις μέρες νωρίτερα. Αργότερα την ίδια χρονιά κατάφερε να κάνει τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα σε συνομιλητές που βρίσκονταν σε διαφορετικούς χώρους.

Όλη η συλλογή του υλικού του Bell (περιλαμβανομένων των γραπτών του) δωρήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου από τους κληρονόμους του στις 2 Ιουνίου 1975, σε ανάμνηση των 100 χρόνων από τότε που ο Bell ανακάλυψε την αρχή που έκανε δυνατή την εφεύρεση του τηλεφώνου. Αυτή η εξαιρετικά πλούσια συλλογή ανέρχεται σε περίπου 130.000 αντικείμενα και έγγραφα που είχε συγκεντρώσει ο Bell σε όλη την καριέρα του και είναι σχετικά με την εργασία του στο τηλέφωνο και το ενδιαφέρον του στην αεροναυπηγική και τη Φυσική.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου