Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Σαν σήμερα... 1929 γεννήθηκε ο Ivar Giæver.



Σαν σήμερα, στις 5 Απριλίου 1929, γεννήθηκε ο Ivar Giæver στο Bergen της Νορβηγίας
Το 1952 πήρε το πτυχίο του ως μηχανολόγος μηχανικός από το Norwegian Institute of Technology (Νορβηγικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο) στο Trondheim. 
Το 1954 μετανάστευσε στον Καναδά κι εκεί προσλήφθηκε από το καναδικό παράρτημα της General Electric. 4 χρόνια αργότερα, το 1958, μετακινήθηκε στις ΗΠΑ, στο ερευνητικό κέντρο της General Electric, στο Schenectady της Νέας Υόρκης. 
Όσο βρισκόταν εκεί, σπούδασε παράλληλα Φυσική στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer, απ' όπου πήρε διδακτορικό το 1964.
Το 1964 επίσης έγινε πολίτης των ΗΠΑ. 
Όταν το 1988 εγκατέλειψε την General Electric, ήταν ήδη καθηγητής στο Rensselaer. 
Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του ήταν καθηγητής στο τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Oslo.

Από το 1958 μέχρι το 1969 εργάστηκε με την μελέτη του φαινομένου σήραγγας στα ηλεκτρόνια,  δια μέσου εξαιρετικά λεπτών μονωμένων ταινιών ανάμεσα σε δύο μέταλλα, σε κατάσταση κανονική ή υπεραγωγιμότητας. Για την πρωτοποριακή εργασία του σ' αυτό το πεδίο, μοιράστηκε το 1973 το μισό Nobel Φυσικής με τον Leo Esaki, ενώ το άλλο μισό το πήρε ο Brian David Josephson.

Το 1958, ο Leo Esaki είχε ανακαλύψει το φαινόμενο σήραγγας για τα ηλεκτρόνια στους ημιαγωγούς. Ο Giæver έδειξε ότι το φαινόμενο συμβαίνει και στους υπεραγωγούς. Τα πειράματα του Giæver έδειξαν την ύπαρξη ενός ενεργειακού χάσματος (gap) στους υπεραγωγούς, μια από τις πιο σημαντικές προβλέψεις της θεωρίας BCS (Bardeen, CooperSchriefferγια την υπεραγωγιμότητα, που είχε διατυπωθεί από το 1957. Τα πειραματικά αποτελέσματα του Giæver ώθησαν τον θεωρητικό Φυσικό Brian Josephson να εργαστεί στο φαινόμενο, κάτι που τον οδήγησε στην περιγραφή του αποτελέσματος Josephson (Josephson effect) το 1962.

Το 1969 ο Giæver πήρε μια υποτροφία από το Ίδρυμα Guggenheim και για ένα χρόνο παρακολούθησε ως βοηθός ερευνητικό πρόγραμμα στη Βιοφυσική στο Clare Hall του Πανεπιστημίου Cambridge. Μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ συνέχισε ν' ασχολείται με αυτό το πεδίο έρευνας και αργότερα ο τομέας της Βιοφυσικής έγινε η αποκλειστική του απασχόληση.

Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί με το ζήτημα της υπερθέρμανσης της Γης θεωρώντας ότι υπάρχει υπερβολή στην παρουσίαση του θέματος και δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Μάλιστα, το Μάρτιο του 2009 είχε χαρακτηρίσει την τεχνητή υπερθέρμανση και τον τρόπο που προβάλλεται σαν μια "νέα θρησκεία". 
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 παραιτήθηκε από την Αμερικανική Ένωση Φυσικής (APS) γιατί διαφώνησε μαζί της για τη θέση της για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο Giæver είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Heartland

Στις 1 Ιουλίου 2015 μίλησε στην 65η συνάντηση των κατόχων βραβείου Nobel, στο Lindau της Γερμανίας με θέμα την παγκόσμια υπερθέρμανση. Εκεί διαφώνησε δημόσια με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Obama, για τη θέση του ότι το ζήτημα της υπερθέρμανσης αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον κόσμο σήμερα. Δείτε στο video την ομιλία του. 

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου