Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Σαν σήμερα... 1948 δημοσιεύθηκε το "Αλφαβητικό άρθρο" των Alpher, Bethe και Gamow.



Σαν σήμερα, στις 1 Απριλίου 1948, η επιθεώρηση The Physical Review δημοσίευσε την περίφημη εργασία των Alpher, Bethe και Gamow ή αλλιώς εργασία α, β, γ (από τα τρία πρώτα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτας) σχετικά με την εξέλιξη του σύμπαντος αμέσως μετά το Big Bang (Μεγάλη Έκρηξη).
Ο πραγματικός τίτλος της εργασίας ήταν "The Origin of Chemical Elements" ("Η καταγωγή των Χημικών Στοιχείων") και παρουσίαζε τις βασικές αρχές της νουκλεονοσύνθεσης  ή διαφορετικά, της σύνθεσης των στοιχείων που είναι βαρύτερα του υδρογόνου, δια μέσου της πυρηνικής σύντηξης στο πρώιμο σύμπαν, λίγο μετά το Big Bang.

Η εργασία πήρε το χιουμοριστικό τίτλο "The Alphabetical Paper" ("Η Αλφαβητική Εργασία") από τα αρχικά των επιθέτων των τριών επιστημόνων Ralph AlpherHans Bethe και       George Gamowπου φαίνονταν να την έχουν συγγράψει
Το αστείο ήταν ότι, παρά την εμφάνιση του ονόματος του Hans Bethe στο άρθρο που δημοσιεύτηκε, ο ίδιος δεν είχε ιδέα γι' αυτό και βέβαια καμιά συμμετοχή στη συγγραφή του. 
Στην πραγματικότητα οι γενικές αρχές της εργασίας είχαν διατυπωθεί από τον Gamow και έδωσε στον Alpher, που ήταν διδακτορικός φοιτητής του, να συνθέσει όλο το υλικό και να γράψει το άρθρο. Όμως, ο Gamow τελειώνοντας την εργασία, χάριν αστεϊσμού και δίχως να ζητήσει την άδεια του, έβαλε το όνομα του Bethe στη συγγραφική ομάδα. 

Ο ίδιος ο Gamow το 1952, περιέγραψε το γεγονός στο βιβλίο του "The Creation of the Universe" ("Η δημιουργία του σύμπαντος"):

"Τα αποτελέσματα αυτών των υπολογισμών αρχικά ανακοινώθηκαν με ένα γράμμα στο The Physical Review, στις 1 Απριλίου 1948. Αυτό υπογραφόταν από τους Alpher, Bethe και Gamow και συχνά αποκαλείται ως το "αλφαβητικό άρθρο". Θα έμοιαζε άδικο για το Ελληνικό αλφάβητο, το άρθρο να έχει υπογραφεί μόνο από τους Alpher και Gamow και γι' αυτό το όνομα του Dr. Hans A. Bethe (εν αγνοία του) προστέθηκε κατά την προετοιμασία του κειμένου για εκτύπωση. Ο Dr. Bethe, που έλαβε ένα αντίγραφο του κειμένου, δεν το παρατήρησε και μάλιστα, ήταν πολύ εξυπηρετικός σε μετέπειτα συζητήσεις. 
Εν τούτοις, υπήρχε μία φήμη, όταν η άλφα, βήτα, γάμα θεωρία ναυάγησε, ότι ο Dr. Bethe σοβαρά εξέτασε την δυνατότητα ν' αλλάξει το όνομά του σε Zacharias.
Το καλό ταίριασμα της υπολογισμένης καμπύλης και η παρατηρούμενη πληθωρικότητα που φαίνεται στην εικόνα 15, αντιπροσωπεύουν τα αποτελέσματα μετέπειτα υπολογισμών που έγιναν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του National Bureau of Standards (Εθνική Υπηρεσία Μοντέλων) από τους Ralph Alpher και R. C. Herman (που με πείσμα αρνείται να αλλάξει το όνομά του σε Delter). "

Παρά το γεγονός ότι η θεωρία που αναπτύσσεται στο "αλφαβητικό άρθρο" δεν ευσταθεί, τουλάχιστον στο σύνολό της, ο Alpher υποστήριξε αυτή την εργασία ως διδακτορική θέση μπροστά σ' ένα κοινό 300 ατόμων που περιελάμβανε και αρκετούς δημοσιογράφους, λόγω της απήχησης που είχε βρει το θέμα στον Τύπο. Στο τέλος της παρουσίασης, οι εξεταστές είχαν πειστεί από την εργασία του Alpher, ώστε τον τίμησαν με την απονομή του διδακτορικού τίτλου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Alpher ισχυρίστηκε ότι για την πρωταρχική νουκλεονοσύνθεση του υδρογόνου και του ηλίου είχαν απαιτηθεί μόλις 300 δευτερόλεπτα. Αυτό ήταν τόσο εντυπωσιακό, που το επόμενο διάστημα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ασχολούνταν με αυτό το θέμα. Μάλιστα, στις 14 Απριλίου 1948, η Washington Post είχε κυκλοφορήσει με τίτλο "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ". Για κάποιες εβδομάδες ο Alpher έγινε το πρόσωπο της επικαιρότητας, με τους επιστήμονες να δείχνουν ενδιαφέρον για την εργασία του και θρησκευτικές οργανώσεις να προσεύχονται για την ψυχή του. 
Αργότερα όμως, σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Alpher στο περιοδικό Discover το 1999, είχε δηλώσει ότι το αστείο του Gamow τον είχε δυσαρεστήσει, μιας και το δικό του όνομα ενός διδακτορικού φοιτητή, θα χανόταν ανάμεσα σε εκείνα των Gamow και Bethe, δύο καταξιωμένων Φυσικών.  

Δείτε ένα video σχετικό με το "Alphabetical Paper".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου