Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Σαν σήμερα ... 1999 πέθανε ο νομπελίστας Αμερικανός φυσικός Arthur L. Schawlow.



Ο Arthur Schawlow στα Εργαστήρια Bell στις αρχές της δεκαετίας του '60. 

Σαν σήμερα, στις 28 Απριλίου 1999, πέθανε από λευχαιμία στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, ο Αμερικανός φυσικός Arthur Leonard Schawlow (Άρθουρ Λέοναρντ Σκόλοου), σε ηλικία 78 ετών.

Ο Schawlow είχε γεννηθεί στο Mount Vernon της πολιτείας Ν. Υόρκης στις Η.Π.Α. στις 5 Μαΐου 1921. Ο πατέρας του Arthur Schawlow ήταν εβραϊκής καταγωγής από τη Ρίγα της Λετονίας και είχε έρθει στις Η.Π.Α. μια δεκαετία νωρίτερα μόνο για να επισκεφτεί τον αδελφό του στη Ν. Υόρκη, αλλά τελικά ποτέ δεν έφυγε πίσω στην Ευρώπη. Η μητέρα του Helen Mason ήταν από τον Καναδά, στο θρήσκευμα προτεστάντης
Το 1924, όταν ο Άρθουρ ήταν 3 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Τορόντο του Καναδά κατόπιν επιθυμίας της μητέρας του. Εκεί ο Άρθουρ φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Winchester, στο Normal Model School και στα 16 του τελείωσε το γυμνάσιο στο Vaughan Road Collegiate Institute, απ' όπου πήρε υποτροφία να σπουδάσει Φυσική και Μαθηματικά στο Κολέγιο Victoria του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Εκείνος βέβαια ήθελε να σπουδάσει ραδιοηλεκτρολόγος, αλλά δεν προβλεπόταν υποτροφία για κάτι τέτοιο και οι γονείς του δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα λόγω και της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του '30.
Πριν ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές, ο Καναδάς μπήκε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα να τις διακόψει προσωρινά μέχρι το 1944, προκειμένου να διδάξει σε στρατιωτικό προσωπικό. Το 1945 ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο το διδακτορικό του στη φασματογραφία με την καθοδήγηση του καθηγητή Malcolm Crawford.
Το φθινόπωρο του 1949 κέρδισε υποτροφία της εταιρείας Carbide and Carbon Chemicals (σήμερα Union Carbide) για να κάνει μεταδιδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Columbia. Εκεί συνεργάστηκε για δύο χρόνια με τον Charles H. Townes στην φασματογραφία μικροκυμάτων υπό τη διεύθυνση του Isidor Isaac Rabi.

Η συνεργασία με τον Townes έδωσε την ευκαιρία στον Schawlow να γνωριστεί με την μικρότερη αδελφή του Aurelia, την οποία παντρεύτηκε το 1951. Το ζευγάρι είχε τρία παιδιά, τον Arthur Jr. (που ήταν αυτιστικός), την Helen Aurelia και την Edith Ellen. 

Το 1951 ξεκίνησε να εργάζεται στην Bell Telephone Laboratories με αντικείμενο έρευνας την υπεραγωγιμότητα. Όμως τα σαββατοκύριακα εργαζόταν με τον κουνιάδο του C. Townes για τη συγγραφή του βιβλίου τους  "Φασματογραφία Μικροκυμάτων", που τελικά κυκλοφόρησε το 1955. Στα έτη 1957 και 1958 κι ενώ το κύριο αντικείμενο της εργασίας του παρέμενε η υπεραγωγιμότητα, δούλεψε με τον Townes προσπαθώντας να βρουν τι θα χρειαζόταν για να επεκτείνουν την χρήση των maser σε μικρότερα μήκη κύματος ώστε να φτιάξουν ένα οπτικό maser, αυτό που τώρα ονομάζουμε laser.

To 1961 άφησε τα Εργαστήρια Bell γιατί αποδέχτηκε θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Stanford. Παρέμεινε εκεί μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1996. Από το 1966 μέχρι το 1970 ήταν διευθυντής του τομέα Φυσικής και το 1978 έγινε καθηγητής Φυσικής στην έδρα J.G. Jackson and C.J. Wood. 

Στο Πανεπιστήμιο Stanford συνεργάστηκε στενά με τον καθηγητή Robert Hofstadter, που είχε επίσης παιδί με αυτισμό και προσπάθησαν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα παιδιά τους. Ο Schawlow βοήθησε να φτιαχτεί Ινστιτούτο μελέτης των προβλημάτων των αυτιστικών ατόμων, που το 1999 λίγο πριν τον θάνατό του, ονομάστηκε Arthur Schawlow Center.

Αν και το κυρίως αντικείμενο έρευνας του Schawlow ήταν το laser και η χρήση του στη φασματογραφία, ασχολήθηκε και με τα πεδία έρευνας της υπεραγωγιμότητας και του πυρηνικού συντονισμού.

Το 1981, το Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν o Arthur Schawlow (1/4)  με τον Ολλανδό Nicolaas Bloembergen  (1/4) "για την συμβολή τους στην εξέλιξη της φασματογραφίας laser" και ο Σουηδός Kai Siegbahn (1/2) "για την συμβολή του στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής φασματογραφίας".

Στη διάρκεια της ζωής του ο Arthur Schawlow τιμήθηκε με βραβεία όπως
  • Μετάλλιο Stuart Ballantine (1962),
  • Μετάλλιο και Βραβείο Thomas Young (1963), 
  • Αναμνηστικό Μετάλλιο Morris N. Liebmann (1964),
  • Επιστήμονας της χρονιάς στην Καλιφόρνια (1973),
  • Μετάλλιο Frederic Ives (1976), 
  • Διεθνές Βραβείο Marconi (1977)
και ήταν μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων.


Το 1991, η εταιρεία NEC σε συνεργασία με την Αμερικανική Ένωση Φυσικής (APS) καθιέρωσαν το βραβείο "Arthur L. Schawlow" στην Επιστήμη του Laser για "υποψηφίους που έχουν συμβάλλει εξαιρετικά στη βασική έρευνα χρήσης του laser".

O Arthur Schawlow ήταν φανατικός οπαδός της τζαζ μουσικής και μεγάλος συλλέκτης δίσκων κλασικής αμερικάνικης τζαζ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου