Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Σαν σήμερα ... 1965, η Γαλλία εκτοξεύει τον πρώτο της δορυφόρο στο διάστημα.


Θεαματική άποψη της εκτόξευσης του πρώτου Γαλλικού δορυφόρου. 

Σαν σήμερα, στις 26 Νοεμβρίου 1965, στις 09:52 UTC η Γαλλία εκτόξευσε τον Astérix, τον πρώτο της δορυφόρο στο διάστημα. Το αρχικό όνομα του δορυφόρου ήταν A-1, αλλά αργότερα ονομάστηκε Astérix, λόγω του δημοφιλούς κόμικ. Η εκτόξευση έγινε με τη βοήθεια ενός πυραύλου  Diamant A, από το Joint Center for Special Weapons Testing (Κοινό Κέντρο Ειδικών Δοκιμών Όπλων) στο Hammaguir της Αλγερίας. 

Αντίγραφο του πρώτου Γαλλικού δορυφόρου
στο Μουσείο Αεροδιαστημικής, Le Bourget, Παρίσι.
 

Έτσι, η Γαλλία έγινε η 6η κατά σειρά χώρα στον κόσμο που απέκτησε τεχνητό δορυφόρο σε τροχιά στο διάστημα, μετά τη Σοβιετική Ένωση με τον Sputnik 1 (1957), τις ΗΠΑ με τον Explorer 1 (1958), τη Μ. Βρετανία με τον Ariel 1 (1962), τον Καναδά με τον Alouette 1 (1962) και την Ιταλία με τον San Marco 1 (1964). Βέβαια, ήταν η τρίτη χώρα που κατάφερνε να εκτοξεύσει δορυφόρο με δικά της μέσα, αφού η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς και η Ιταλία είχαν χρησιμοποιήσει αμερικάνικους πυραύλους για τις εκτοξεύσεις τους.

Ο πύραυλος είχε σχεδιαστεί από τον Γαλλικό στρατό κι εκτοξεύτηκε από το Hammaguir στην έρημο της Σαχάρας, επειδή η περιοχή χρησιμοποιείτο από τους Γάλλους για τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές τους από την εποχή που η Αλγερία ήταν αποικία της Γαλλίας.


Γαλλικό αναμνηστικό γραμματόσημο που εκδόθηκε στις 3/12/1965.

Ο δορυφόρος είχε διάμετρο περίπου μισό μέτρο, ζύγιζε 42 κιλά και η περίοδος περιστροφής στην τροχιά του 107,5 λεπτά περίπου. Ο δορυφόρος έφτασε στην προγραμματισμένη τροχιά του, αλλά οι κεραίες του υπέστησαν ζημιά με αποτέλεσμα να παραμείνει σιωπηλός πολύ σύντομαΗ τελευταία επαφή με τον Astérix ήταν στις 28 November 1965.
Παρ' όλα αυτά, ο Asterix εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά και αναμένεται να παραμείνει εκεί αρκετές εκατοντάδες χρόνια ακόμη, μέχρι να επανέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης.

Δείτε πίνακα με την πρώτη εκτόξευση δορυφόρου από τις χώρες που το έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου